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INTERPRETATION IC 90.1-2007-24 OF 
ANSI/ASHRAE/IESNA STANDARD 90.1-2007 

Energy Standard for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings 
 

Date Approved: January 20, 2014 
 
Request from:  Maria Veronica Oyarzun Domic (vero.oyarzun@gmail.com), Luis Carrera 1721 
d. 301, Vitacura, Santiago, Chile.  
  
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in 
ANSI/ASHRAE/IESNA Standard 90.1-2007, Section 5 and Tables G3.1 and 5.5, regarding 
Appendix G Modeling requirements for the proposed and baseline building. 
  
Background:  At the moment, we are modeling a buried building with a green roof (as part of 
the energy efficiency strategy) according to the Appendix G of the ASHRAE Standard 90.1-
2007. This building is a cultural center, including painting expo areas and a theatre scenario with 
high energy consumption request in order to accomplish with the indoor comfort conditions. The 
question regards the base case and the proposed one. The base case model must be buried as 
well? or it should be modeled as a regular building from ground floor, with the exposed 
envelope? 
  
Appendix G, Table G3.1, "Modeling Requirements for Calculating Proposed and Baseline 
Building Performance", Section 5 - "Building Envelope" mentions both must have the same 
"total gross area of exterior walls". 
 
In Section 5 of the mentioned standard, Table 5.5, regarding "Building Envelope Requirements 
for Climate Zone the item "walls" is composed by "Above-Grade" and "Below-Grade". 
Is it then, the total gross area resulting from the sum of "below-grade" and "above-grade" walls 
that should be the same for the base case and the proposed one? or, is it the below-grade and 
above-grade independently considered to equal the baseline and proposed case components? 

 
Interpretation: Considering that placing a building underground is an energy efficiency 
strategy, the total gross area of our building envelope will be the same for the proposed and the 
baseline building, but the “above-grade” and the “below-grade” may vary as part of the passive 
design strategy and reduce total energy consumption. Appendix G does not apply well for buried 
buildings, it lacks of specific information for modeling such strategy. Our interpretation implies 
to model the base case as a regular building with conditioned areas “above-grade”. For the 
proposed building modeling we will incorporate the passive design strategy locating most of the 
conditioned areas “below-grade” and demonstrating the feasibility and results of the energy 
consumption reduction. 
 
Question:  Is this interpretation correct?   
 
Answer:    No   
 
Comments:  Under Standard 90.1-2007 you would need to apply the definitions of above-grade 
and below grade walls to the Proposed Design building envelope and select appropriate baseline 
U-values from Tables 5.1.1-5.1.8.  Any Proposed deviation from these requirements would be at 
the discretion of the Rating Authority.  


